Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Hukuk kendini günün ihtiyaçları ve sorunları karşısında sürekli olarak değiştirmekte ve güncellemektedir. Yurtdışına çıkışların artması ile birlikte uluslararası meydana gelen evliliklerle ilgili bazı hakların elde edilmesi de kanunlarca düzenlenerek bir yapıya kavuşturulmuştur. Türkiye dışında açılan bir boşanma davası sonunda evliliği sona ermiş bir Türk için bu boşanma davası Türkiye’de kabul edilmemektedir. Farklı mahkemeler tarafından verilen boşanma ile ilgili kararlar sadece o ülke sınırları içinde geçerli olmaktadır. Bu yüzden boşandığı halde Türkiye’de evli görünen kişilerin bu problemlerini çözmek için tanıma ve tenfiz davası açılabilmektedir. Bu davalar sayesinde yurtdışındaki mahkemelerin belirlemiş olduğu kararlar ülkemizde de geçerli sayılabilmektedir.

Tanıma ve tenfiz davalarının açılabildiği mahkemeler Aile Mahkemeleri oluyor. Fakat eğer davayı açan kişi yurt dışında ikametine devam ediyorsa bu durumda tanıma ve tenfiz davasını İstanbul, Ankara veya İzmir’de açabilmektedir. Tanıma ve tenfiz davaları açılırken dava süresi tarafların bu davaya olan ilgileri ile değişiklik gösterebilmektedir. Bu konuda en hızlı sonucu alabilmek için her iki tarafın da Türkiye’deki boşanma avukatları aracılığı ile tanıma ve tenfiz davası açması tavsiye edilir. Bu şekilde süreç en hızlı şekilde işleyerek dava taraflarının 1 hafta ile 3 ay arasındaki süre içinde bu davanın sonucunu almaları mümkün olmaktadır. Tanıma ve tenfiz davalarında avukat bulundurulması bu sürecin hızlandırılmasında etkili olmaktadır. Pek çok kişi avukat tutmayarak bu işlemi ucuz yollu olarak gerçekleştirmeye çalışsa da özellikle bazı davaların birkaç yıl sürebildiği göz önüne alındığında sürecin en hızlı şekilde gerçekleşerek en az ücretle tamamlanması için tanıma ve tenfiz davası ile ilgilenen avukatların yardımını almak önemli olmaktadır.

Tanıma ve tenfiz davasının açılması için yurtdışında yabancı mahkemeler tarafından taraflara verilmiş olan boşanma kararlarının asıl nüshaları ve kararın tam olarak verildiği tarihle birlikte bir bilgilendirme de mutlaka Türkiye’deki mahkemeye sunulmalıdır. Ardından yabancı mahkemenin hazırlamış olduğu tüm belgeler yeminli tercümanlar aracılığı ile Türkçe’ye çevrilmeli ve bu işlemler kesinlikle Türkiye’de bulunan tercümanlık büroları aracılığı ile yapılmalıdır. Davacı kişiye ait olan pasaport ve nüfus cüzdanı gibi kimliklerin fotokopileri ile davalı tarafın kimlik bilgileri ile açık adresi dava başvurusunda yer almalıdır. Son olarak avukata verilmesi gereken ve konsolosluklardan alınabilen resimli boşanma vekaletnamesi ile tanıma ve tenfiz davaları ile ilgili süreç tamamlanmış olmaktadır. Tanıma ve tenfiz davası ile ilgili hazırlanmış olan dava dilekçesinde başvurulan mahkeme adına yönelik olarak davalı ve davacının kimlik bilgileri ve eğer bulunuyorsa kanuni temsilciler ile davacı vekilinin isim ve adres bilgileri yer almalıdır. Dava konusu ile beraber davada bulunan olaylara karşılık gelen deliller ve ek belgeler de dilekçeye dahi edilmelidir. Son olarak açık şekilde talep sonucunun da belirtilmesi ile dilekçe tamamlanmaktadır.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN