İş Kazası Maddi Manevi Tazminat Davası

İş Kazası Maddi Manevi Tazminat Davası

İş Kazası Maddi Manevi Tazminat Davası

İş kazalarında tazminat davaları bir iş verenin iş yerinde çalışan işçinin yaralanması, hasar görmesi ya da ölümü halinde açılır. Bu davalar neticesinde çalışmakta olan işçinin kendisine ve bazı durumlarda işçinin yakınlarına tazminat ödenmesi gerekir. Bu davalar hem asıl iş verene karşı hem de taşeron denilen alt iş verelere karşı açılabilmektedir.

İş Kazası Olarak Değerlendirilen Haller Nelerdir?

İş kazası maddi manevi tazminat davası açılabilmesi için iş kazası sayılan hallerden bir tanesinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. İş kazası sayılan haller Sosyal Sigortalar Kanunu 13. Maddesine göre belirlenmiştir. Bu maddelere göre;

  • İşçinin iş verene ait iş yerinde çalıştığı sırada başına gelen her türlü bedensel ve ruhsal zarar iş kazası sayılmaktadır. Bu zararların nasıl yapıldığının önemi bulunmamaktadır. Olayın iş verenin iş yerinde gerçekleşmiş olması yeterli bir gerekçedir. Bu durumda olay tazminat davasına konu kabul edilebilir.
  • İşçi, iş verenin vermiş olduğu işi yerine getirmek amacı ile iş yerinden çıkmış olabilir. Görevli olarak başka yerlerde bulunması halinde, asıl işini yapmıyor olsa dahi, başına gelen kazalar da iş kazası olarak nitelendirilmektedir.
  • İşçi iş veren tarafından yürüttüğü iş nedeni ile kendi hesabına çalıştığı anlarda, başına gelen kazaların tümü iş kazası olarak görülmektedir.
  • Emziren işçi kadın, bebeğine süt vermek için işten ayrıldığı sürelerde başına kaza gelmesi hallerinde iş kazası geçirmiş olarak kabul edilir. Örneğin; bebeğine süt vermek için balkondan düşen kadın, iş verene karşı tazminat davası açma hakkına sahip olur.
  • İşçi işveren tarafından sağlanmış olan bir araçla ulaşım sağladığı zaman başına kaza gelirse iş kazası geçirmiş olur. Bu durumda iş kazası maddi manevi tazminat davaları açılabilir.

Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?

iş kazası maddi manevi tazminat davası dilekçe örneğine uygun olarak yazılıp sunulduktan sonra, süreç başlamış olur. Fakat, tazminat davalarında davanın sonuçlanması için söz konusu kazanın ölümlü olup olmadığı ve kusur oranı gibi etkenler önemli rol oynadığından, sürecin bitişinin kesin tarihi olmaz.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN