İş kazasından tazminat açılması Tazminat Hukuku çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu davalar aracılığı ile, bir iş yerinde çalışan işçinin iş ilişkisinden dolayı yaralanması ya da ölmesi halinde görülmüş olan zararın karşılanması söz konusu olu. Bu davalar yalnızca asıl iş verene karşı açılmak zorunda değildir. Taşeron dediğimiz alt iş verenlere de iş kazası nedeniyle tazminat davası açılması mümkündür.
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Hangi Mahkemelerde Açılabilir?
İş kazalarında bu davalara bakmak ile yükümlü olan yetkili mahkemelerin belirlenmesinde İş Mahkemeleri Kanunu’nun hükümleri geçerli olur. İş kazalarında genel yetkili mahkemeler, davanın açılmış olduğu tarihteki yerleşim mahkemesidir. Davalının birden fazla olması halinde yerleşim yeri mahkemelerinin de yetkili olduğu görülür. İş kazasının meydana gelmiş olduğu yerin iş mahkemesi de bu davalara bakmak ile yetkili olur. İş kazası nedeni ile eğer ölüm ya da ciddi yaralanma gerçekleşmiş ise ölen işçinin yakınlarının bulunduğu yerleşim yerindeki iş mahkemeleri de yetkili olur.
İş Kazalarının Tespiti Nasıl Yapılır?
iş kazası nedeniyle tazminat davası dilekçe örneğine uygun olarak, iş kazalarının iş veren tarafından muhakkak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilme zorunluluğu vardır. Bildiri üzerine SGK müfettişleri gelecek ve inceleme yapacaktır. Bu incelemeler sonrasında meydana gelen iş kazalarının iş kazası olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Olayın oluş şekli ve tarafların kusur oranları da yine yapılan incelemeler sonrasında belirlenmiş olur. Bu bilgiler ışığında inceleme raporu düzenlenir. İnceleme raporunda olayın iş kazası olarak nitelendirilmesi halinde hak sahibi olan kişi, doğrudan iş kazası nedeniyle tazminat davası arabuluculuk hizmetinden yararlanmak isteyebilir.
İş Kazasının Tespiti Davası Nedir?
Eğer iş kazası Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildiyse ve yapılan incelemeler sonrasında kurum, iş kazası olmadığı yönünde rapor yazdıysa, bu durumda iş kazasının tespiti davası açılması uygun olur. SGK bu davalarda taraf olmaz. Bu davalarda 10 yıllık zaman aşımı süresi işlemektedir. İş kazası tazminat davasının kesinleşmesi için öncelikle bu davanın kesinleşmesi için beklemek gerekmektedir. Aksi halde dava açılamaz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?