İş Hukuku Avukatı – Kıdem Tazminatı Alma Şartları ve Örnek Kararlar.
Kıdem tazminatında alınmış örnek kararlar İş Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Kıdem tazminatı işçiye belli koşulların sağlanması şartı ile çalışılan süre boyunca kazanılmış olan kıdemin karşılığı olarak ödenmektedir. İşçi, çalıştığı iş yerine çalışmış olduğu süre boyunca emek veren kişi olarak görülmektedir. Bu nedenle iş verene ticari işin sürdürülmesi için katkı sağlamıştır. Düzenli ve sürekli yapılan bu çalışmaların karşılığında, iş yerinde geçirilmiş olan süre baz alınarak işçiye kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatı nedir sorusunun cevabı kısaca budur.
Kıdem Tazminatı Almak için İş Kanunu Tanımına Göre İşçi Olmak Gereklidir
Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin son almış olduğu ücret göz önünde bulundurulmaktadır. Bu ücretin üstüne yol, yemek ve sosyal haklar da dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı alma şartları ve örnek kararlar İş Kanunu tarafından düzenlenmiştir. Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle bu kanuna göre işçi olmak gerekir. İş sözleşmesi kapsamında iş verenin iş yerinde çalışan kişi yasalar önünde işçi olarak kabul edilmektedir. İş sözleşmeleri yazılı olabileceği gibi aynı zamanda sözlü de olabilir. İşçiler çoğu zaman ortada sözleşme olmadan fiilen çalışma yapmaktadır.
Kimler Kıdem Tazminatı Alamaz?
İş Kanunu 14. Maddesine göre, her işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmaz. Aşağıda yer alan meslek gruplarının yapmış oldukları çalışma işçilik olmadığından kıdem tazminatı alamazlar;
Bu kişilere ek olarak, hangi meslek grubu ile uğraştığına bakılmaksızın 1 seneden az çalışan kişiler kıdem tazminatı alamazlar. İşçi, iş verenin başka şirketlerinde çalışmışsa bu süre çalışma süresine dahil edilecektir. Bu durumda kıdem tazminatı dilekçe örneğine uygun olarak yazılan dilekçelerin sonucu olumlu olacaktır. Haklı fesih şartına dayanan sözleşmelerin fesih edilmesi halinde işçiler kıdem tazminatı almak mümkün olmaz. İşçi tarafından haklı nedenlerle fesih edilmesi gerekir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?