Boşanma Süreci Nasıl Olur?
Evli çiftler birçok farklı sebep ile evlilik birliğinin bozulduğunu düşünerek boşanma sürecini başlatabilmektedir. Boşanma konusunda birçok farklı sebebi olması nedeni ile boşanma davalarının da bir farklı türleri olmaktadır. Bu sebeple de her boşanma avukatı farklı şekilde seyredebilmektedir. Bu konuda boşanmayı düşünen çiftlerin veya eşin boşanma konusundaki nedeninin hukuki bir dayanağı olduğunu araştırması gerekmektedir. Boşanma sebebinin 4721 sayılı Medeni Kanun’da belirtilen hukuki durumlardan biri olması durumunda boşanma davası açılabilecektir. Bu durum da iki eşin boşanmayı istemesi, aldatma nedeni ile boşanma, çekişmeli boşanma ve terk nedeni ile boşanma gibi birçok farklı dava türü arasından hangisinin uygun olduğu da belirlenmelidir.
Boşanmak isteyen çiftler veya eş boşanma konusundaki hukuki durumun netlik kazanması için bir boşanma avukatı ile görüşmesi ve durumu anlatması yararlı olacaktır. Bu sayede boşanma türü ve ne gibi işlemlerin yapılması gerektiği daha net olarak bilinecektir. Boşanma davalarında iki eşin anlaşması ve mal varlığı ile varsa çocuğun velayeti konusunda fikir birliği yapması anlaşmalı boşanma türüne girmektedir. Bu durumda iki taraf da anlaşmalı boşanma için dilekçe ve boşanma sözleşmesi hazırlamaları gerekmektedir. Bu şekilde başvuru yapılması sonrasında taraflardan birinin itirazı ile dava yine çekişmeli boşanma davasına dönebilmektedir. Boşanmak için taraflardan birsinin herhangi bir konuda rıza göstermemesi durumunda da çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.
Her iki boşanma türünde de bir boşanma avukatı tarafından tüm evrakların ve sözleşmelerin hazırlanması ileride ve dava süresinde sorun yaşanmamasını sağlayacaktır. Boşanmak konusunda ilk önce boşanma avukatı hazırlanmalıdır ve bu eşlerin son altı ay ikamet ettikleri bölgedeki Aile Mahkemesine verilmelidir. Eğer bölgede aile mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemesine vermeleri gerekmektedir. Boşanma davalarında mal rejimi veya aldatma nedeni ile boşanmalardaki ispat konusunda deliller ve tanıklar hazırlanmalı ve mahkemeye bu şekilde başvurulmalıdır. Çocukların velayeti konusundaki anlaşmazlıklar konusunda da tarafların mahkemeye sunacakları delil ve tanıkların önceden belirlenmesi ve dava sürecinin önceden planlanması gerekmektedir. bu durumlar için de boşanma avukatları ile davaların yürütülmesi önemli olmaktadır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?