Boşanma Davası Nasıl Gerçekleşir?

Boşanma Davası Nasıl Gerçekleşir?

Boşanma Davaları Hangileridir, Boşanma Davası Nasıl Gerçekleşir?

Boşanma davaları açmak evlilik birliğinin sonlandırılması için şarttır. Evliliklerini sürdüremeyen kişiler Aile Mahkemelerine giderek boşanma talebinde bulunabilir. Gerekli belgelerin mahkemeye sunulmasının ardından dava süreci de başlatılır. Boşanma davaları için istenen belge dilekçedir. Fakat anlaşmalı boşanmada ortak hazırlanmış protokolünde olması şarttır.

Hangi Nedenler Boşanma Gerekçesi Olarak Kabul Edilir?

Boşanma davası nasıl açılır nereye başvurulur sorusunun cevabı Aile Mahkemeleri’dir. Boşanma davasının açılabilmesi için mahkemeye bir boşanma nedeni sunulması gereklidir. Hakimin ortada haklı bir neden göremediği durumlarda boşanma davasının reddi kararı verilebilir. Bu haklı nedenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Zina yani aldatma,
  • Kötü muamele ya da hayata kast,
  • Suç işlenmiş olması,
  • Evlilik birliğinin sarsılması.

Kimler Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilir?

Boşanmanı doğuracağı hukuki sonuçlar hakkında ortak bir karara varmış olan tüm çiftler anlaşmalı boşanma davası açabilir. Fakat bu davanın açılabilmesi için çiftlerin en az 1 yıldır evli olmaları gerekir. 1 yıldan kısa süreli evliliklerin sonlandırılması için anlaşmalı değil çekişmeli boşanma davası açılmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak İçin Yapılması Gerekenler

Boşanma talebinde bulunan çiftler anlaşmaya vardıkları durumda anlaşmalı boşanma davası açılır. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer sorusunun cevabı çekişmeliye göre çok daha kısadır. Bundan dolayı imkan olduğu taktirde anlaşmaya gidilmesi taraflar için çok daha iyi olacaktır. Bu davayı açabilmek için anlaşılması gereken konular şunlardır:

  • Varsa çocuk velayetinin kime verileceği,
  • Ortak malların ne şekilde paylaştırılacağı,
  • Nafaka ya da tazminat talebi olup olmadığı ve bunun miktarı.

Bu bilgiler anlaşmalı boşanma davası protokolüne yazılmalıdır. Daha sonrasında bu protokol dava dilekçesi ile beraber mahkemeye teslim edilmelidir.

Boşanma Davalarında Tarafların Duruşmada Olması Şart Mıdır?

Boşanma davaları için avukata vekalet veren tarafların duruşmada olma zorunluluğu yoktur. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında ortada bir tehdit unsuru varsa vekil avukatın tayin edilmesi ve duruşmaya gidilmemesi önemli olacaktır. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında tarafların duruşmada olması davanın kısa sürede sonuçlanmasını sağlar. Bu davalarda hakim iki tarafında özgür iradesiyle boşanmak isteyip istemediğini kontrol eder. Bundan dolayı da duruşmada bulunmak faydalı olacaktır.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN